Brandhout VERDOODT

Welke houtsoorten zijn er verkrijgbaar?

Eik

Eik

Eikenhout valt onder de harde houtsoorten en verbrand langzaam. Het is geschikt voor houtkachels, inbouwcassettes  en in iets mindere mate voor de open haard. Het hout heeft een ruwe schors en durft te spatten.

Ben je op zoek naar een hoog rendement dan is eik ideaal met zijn verbrandingswarmte van +/- 4.3 kWh/kg of 2200 kWh/stère. Hard hout heeft een dichte structuur en is daardoor wat minder makkelijk om aan te steken. Zorg dan ook voor voldoende aanmaakhout.

 

Beuk 

Beuk

Beukenhout is een harde houtsoort. Dit betekend dat het hout langer zal branden in vergelijking met hout van zachte houtsoorten.

Beuk heeft een hoog soortelijk gewicht van 720Kg/m³, waardoor de verbrandingswaarde (+/- 4.2 kWh/kg  – 2100 kWh/stère) hoog is. Hierdoor kan u véél rendement halen uit beukenhout.

Beukenhout geeft weing rook en heeft een regelmatige vlam. Beuk is geschikt voor elke haard en kachel. Het is aanbevolen om aanmaakhout te gebruiken om de haard of kachel aan te maken.

 

Es

Es

Essenhout is een echte allrounder.  Es heeft een zéér mooi vlammenspel door zijn fijne gebarsten schors, geeft weinig rook af en verbrand volledig tot stof. Bovendien spat het hout niet en is daardoor veilig te gebruiken in de open haard én kachel. Kortom universeel geschikt !

Het is net zoals eik en beuk een harde houtsoort met een lange brandtijd en een hoog rendement. De verbrandingswarmte bedraagt +/- 4.2 kWh/kg of 2100 kWh/stère.

Een échte aanrader voor een warme gezellige winter.

 

Ongeschikte houtsoorten 

Tot slot nog even dit : huishoudelijk afval, sloophout, spaanplaat, geverfd, gelakt of verduurzaamd hout zijn NIET geschikt voor verbranding in een houtvuur of kachel. Bij behandeld hout komen er schadelijke kankerverwekkende stoffen vrij. Deze zijn zéér slecht voor je eigen gezondheid, die van andere mensen en het milieu.

Ook naaldbomen zijn niet aan te raden om te verbranden. Naaldhout geeft weel warmte, maar heeft als nadeel dat ze snel opbranden. Bovendien bevat het hout véél hars dat de schouw sneller vervuilt en het risico op schouwbrand vergroot. Door de hars ontstaan er ook vonken, die ver kunnen wegspringen -niet echt een probleem in een kachel, maar verdient zeker aandacht bij gebruik in de open haard.